Zenelejátszó

2014. június 27., péntek

Will Take Charge :)

Take Charge-dzsal Jon Court által mentek 2012 versenye közül mindegyikre.A döntőjén az év megjelenése, végzett második Texas Blingnek a Springboard Milében Remington Parknál.Egy két havi törés után újra megjelent egy hét furlong hosszúságú hajadonban Keenelandnél és felvette az első sikerét miközben jött.Elkezdte a verseny karrierét azáltal,hogy végzett,2012. Augusztus 16-án ötödik egy öt és fél furlong hosszúságú hajadon versenyben Saratoga Race Course-nél.








2014. június 26., csütörtök

Native Dancer

Native Dancer-t eltemették Scott Farmnál a Kentuckyi Lexington Közelében.Ő emelt és edzett volt Alfred G Vanderbilt tulajdonosnál, Jr volt. Farm a Marylandi Glyndonben van.Az első évszakában miközben versenyzett, Native Dancer nyerte mind a kilenc kezdést.A három éves kampányban Native Dancer abból sokat kapott meg, hogy médiafigyelem vezetett, akár az 1953 Kentucky Derby.1954-ben Native Dancer nyerte mind a három versenyt, amibe belépett,és beütemezték, hogy szállítsák Franciaországba hogy versenyezzen a tekintélyes Prix de I'Arc de Triomphe-ben.Mindazonáltal 21 győzelem egy rekordjával egy visszatérő lábsérülésnek eredményeképpen nyugdíjas volt 22 életre szóló versenyből.








Opium Bulett

Opium Bulett pályafutása harmadik versenyén második győzelmét aratta, a rajt előtti balesete miatt azonban továbbra sem lehet biztosan tudni, mire lehet képes magasabb kategóriájú versenyeken.Mikóczy Zoltánt, a ló tulajdonosát kérdeztük a részletekről.Opium Bulett kapta az 1-es számú startboxot.A mellette lévő lovak, ahogy jöttek be, szétrázták a startgépet.Ettől a ló rögtön ideges lett, felágaskodott, és ezt olyan szerencsétlenül tette, hogy a hátára fordult, és beszorult a startgép alá.Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem lett komolyabb baja, mert általában ilyen jellegű baleseteknél a lovak gyakran rúgkapálnak, és így megsérülnek. Opium Bulett azonban intelligensen viselkedett, és tűrte, hogy az emberek a négy lábánál fogva kihúzzák a startgépből. Ez után pedig lenyergelték.Viszont miután az állatorvos megvizsgálta, mégis vissza nyergelték.Mikor láttuk, hogy nincs komolyabb baja, vállaltuk a verseny való indulást.Elsősorban azért, hogy Opium Bulettban ne maradjon meg ez a rossz élmény, mert akkor egy idővel mindig ideges lenne a startgépben a beállásnál.Ezért azt mondtuk, fusson, és majd meglátjuk, hogy alakul.A verseny pedig nagyon jól alakult.









2014. június 12., csütörtök

Ostinato-Új magyar sztár

Ostinato első magyar versenylóként állt rajthoz Dubajban, a világ legnagyobb díjazású versenysorozatán, a Carnevalon, és a csütörtöki futamában hatodik lett. A Kincsem Parktól érkezett beszámoló szerint az 5 éves mén lovasával, az ír Kieren Fallonnal az élmezőnyben galoppozva érkezett a finisre, de a végére elfáradt, így végül 6-8 hosszra a győztestől hatodikként ért a célba a 2000 méteres, 150 ezer dollár összdíjazású versenyen. A magyar versenyló meghívását annak köszönheti, hogy tavaly ősszel-miután megnyerte Magyarország két legnagyobb nemzetközi futamát, a Millenniumi Díjat és a Kincsem Díjat-Berlinben harmadik helyen végzett a favorit, Német Derby-győztes Pastorius mögött.








2014. január 18., szombat

Intermezzo :)



Intermezzo született 1944-ben. apja neve Caissot és az anyja neve Alcyone. A véletlen szülőatya lehet mindenkinek. A második világháborút követő lótenyésztés és versenyzés nehéz, szinte kilátástalan helyzetből indult. A háborús károk, az eltűnt vagy megsemmisült versenyló-anyag után, jóformán elölről kellett kezdenie mindent. Felkutatták az eltűnt lovakat és helyreállították a valaha szép istállói épületeket, az impozáns tribünök, és verseny pályák környékét. Tulajdonképpen innen indult el Imperial, a kor kimagasló telivérjének története. Az elveszettnek hitt galopplovat, Intermezzot megtalálták. 1944-ben született ( Caissot Alcyone) szülőktől klasszis származású, szép küllemű mén hivatott volt nagy teljesítménynek elérésére. A nemes állatot valahol Martonvásár környékén találták meg, ahol igába fogva végezte napi munkáját. A szénahordás, az igahúzás sem tudta megtörni erős szervezetét, aki a majdani Imperiálnak volt a nagyapja. Intermezzo II 1946-ban kétéves korában, váltakozó formában futott, több jelentős rangú versenyt nyert, de nem boldogult Mincivel, a pompás kancával, aki a Magyar Derbyben nem engedte szerephez jutni. Intermezzo későbbi eredményei elmaradtak a vártaktól, ezért apaméni szerepre kényszerült. 




2014. január 11., szombat

Captain Sonador-Képek!


















Sonador- Az álmodó :)


Az álmodó egy 2005-ben bemutatott amerikai családi dráma. Ben Crane sikeres lovasedző, de egy hirtelen baleset változást hoz. Sondor verseny közben felbukott és eltörte a lábát. El akarták altatni a lovat, Bent pedig ki akarták rúgni. Palmer a tulaj nem tudott rögtön fizetni. Azután Ben azzal áll elő hogy elfogadja a törött lábú lovat és a hiányos fizetést, és haza viszi a lovat. Lánya, Cale, mindenképpen azt szeretné, hogy a lovat meggyógyítsák. Szerencsére kiderül, hogy a ló sérülése gyógyítható. Sonador lábát sínbe tették és kipányvázták, hogy ne tudjon mozogni így helyesen forrtak össze a csontjai. Ha futni nem is tud majd, legalább jó tenyészkanca lesz belőle. Ezt tervezte Ben. Egy váratlan hír azonban romba döntötte elképzeléseit. A kanca meddő.

Foolish Pleasure


Foolish Pleasure egy Amerikai öböl telivér versenyló volt. Williston, Floridában született. Ő volt az egyik három legnagyobb hároméves csikó. Tulajdonosa John L. Greer és képzett Leroy Jolley volt, akik korábban partnerek voltak Colt Ridannal. Foolish Pleasure veretlen ló volt. 1975-ben, három évesen, megnyerte a Flamingo Stakes-t, Wood Memorial Stakes-t, és a Kentukcy Derby-t. Ő versenyzett Ruffiannal Queen of the Fillies aki megnyerte mind a tíz kanca versenyeket. Súlyos laminitiszt kapott el mind a négy lába. Mindent megpróbáltak de Foolish Pleasure-t el kellett altatni. Őse Bold Ruler volt. Így Secretariat-tal és Ruffiannal rokonságba volt.



Hírdetés!

Aki lovagol vagy szereti a lovakat, chatba küldhet a kedvenc lováról képet vagy a saját lováról képet és kiteszem az oldalra. :) És írhatok hozzá történetet vagy idézetet ha szeretnétek. Hogy idézet vagy történet legyen azt is chatba írjátok meg. :) 

Akhal-Tekini!



Az Akhal tekini egy lófajta. Közép-Ázsia legnemesebb és leghíresebb lófajtája az ahal-tekini hajdani lovashadak lóállományának zömét képezte. Ezekről a lovakról Kr. e. első évszázadból származó kínai krónikák említik meg, hogy Közép-Ázsiában csodálatos "vért verejtékező mennyei lovakat" tenyésztenek. Ez a megnevezés onnan ered, hogy a lovaknak nagyon vékony a bőrük és az erek átlátszanak rajta. Megerőltetés során az erek kidagadnak, meg is sérülhetnek és a vér össze keveredhet a valódi izzadsággal, így úgy tűnik, mintha vért izzadna a ló. A tradíció szerint hét takaróval kellett letakarni a bőrük érzékenysége miatt, és ezt a takarót csak este, vagy versenyek alkalmával vették le. Az akhal-tekini általában erős akaratú és élénk, karcsú testű ló. A lábak hosszúak és izmosak. A sörény ritka, az üstök gyakran hiányzik. Tipikus nomád ló, nagy kitartásáról ismert. Néhány országban ma már versenylónak is használják. Elsődleges hasznosítása: versenyló, Díjugrató, Díjlovaglás, military, távlovaglás.

történetek! :)

Üdv mindenkinek! Remélem hasznos lesz nektek ez az oldal. Lesznek majd történetek de egyik sem lesz igaz ha valaki azt hinné. :)

Fríz ló :)


A mai fríz őseit az elsők között háziasították Európában. Legtöbbször versenyekre viszik, azt állítják róluk hogy gazdag lovak csak. A II. században, a Hadrianus római császár idején szolgáló fríz katonákkal már ezek a lovak is részt vettek a Nagy-Britaniai hadjáratokban. Bizonyos szakemberek szerint a shire fajta elődei is ezek a lovak voltak. A fríz lóállományt a 16-17. században andalúz ménekkel keresztezték. Ennek köszönhető, hogy a fajtát ma a melegvérűek között tartják számon. A fríz majdnem kihalt az 1900-as évek elején: mindössze három fedezőmén maradt meg. A gyönyörű feketék kedvelői azonban sikeresen regenerálták a frízt, és az 1900-as évek második felében a fajta addig ki nem használt tulajdonságai is előtérbe kerültek. A fríz lovat szárazföldön és tengeren egyaránt szállították az északi-tengeri kikötőkből sok más vidékre. Rokonsága a dales pónival és a fell pónival azonnal szembetűnik. A tőle származó angol lovon keresztül hatott az angol nagy lóra és a mai shire-ra, de felhasználták új fajták tenyésztésénél is, főleg Németországban és Norvégiában. A fríz ló feltűnő jelenség: egész teste korom fekete, és a szőre olyan fényes mintha lakkozták volna. Sűrű, hosszú sörényes farok egészíti ki az össz képet. Szépségét már-már kötelező mutogatni, ezért igen kedvelt bemutatókon. Vörös és fehér kiegészítőkkel fekete színe mégjobban kiemelhető.

2014. január 4., szombat

képek









Barbaro!



Barbaro a csődőr úgy pusztult el, hogy a pályán sosem szenvedett vereséget. Őt kisebb verseny után tavaly májusban hat és fél hosszal nyerte meg a Kentucky Derby-t. A világ egyik leghíresebb viadalán az elmúlt hatvan évben egy ló sem győzött ekkora fölénnyel. A sorozat állomásán, a Baltimore-ban futott Preakness nagydíjon azonban a start után Barbaro egyetlen rossz lépéssel darabokra törte a jobb hátsó bokáját. Más lovat azonnal elaltattak volna, de vele kivételt tettek. Pennsylvaniai Egyetemen ultramodern állatkórházban műtétek sorozatát végezték rajta. Először 27 csavarral rögzítették a csontjait, és hevederekkel felfüggesztették, hogy lábainak ne kelljen hordaniuk teljes súlyát. Ezrek szúrkoltak érte. Az egyetlen súly elosztástól előbb a négyéves mén bal hátsó bokája betegedett meg, majd a két első patája is begyulladt. A hét végén a fájdalom miatt a ló már egyetlen percre sem feküdt le, és két napig nem aludt. Az állat elaltatásáról a hírügynökségek gyorshírben számoltak be, a nagy amerikai lapok kivétel nélkül oldalon kezdődő, nagy terjedelmű nekrológokat közöltek.




Shergar :)




Shergar egy ír versenyló volt és a győztes a 202. Epson Derby tíz hosszúságban. A leghosszabb margin a verseny történetében. 1981-ben Shergar-t nevezték ki Európai év lovának. Két évvel később 1983-ban Február 8-án ellopták a Ballymany Stud közelében az ír álarcos fegyveresek. Egy film készült róla és egy dokumentum film. Tenyésztő gazdája Prince Karim Aga Khan volt. Shergar következő versenye Irish Derby volt, Lester Piggot lovagolt rajta. Shergar edzője Michael Stoute volt.

A híres Bold Ruler





Bold Ruler egy Amerikai telivér Hall of Fame versenyló, aki megnyerte az 1957 Prekaness Stakes-et, majd megnyerte a Wood Memorial Stakes-et. Bold Ruler rákban halt meg 1971. Júliusában. Claiborne farmon temették el. Tenyésztője Wheatley Stabil volt ahogy a tulajdonosa is. Bold Ruler fia Secretariat volt.




Kincsem a verhetetlen csodakanca :)


Kincsem a többszörös díjnyertes Magyarországi versenyló, a legyőzhetetlen csodakanca. Nevét az örökkévalóság számára a Sárneczky Krisztián által 2007. Június 8-án felfedezett 161975 kincsem nevű kis bolygó őrzi. Kincsem apja egy Cambuscan nevű import angol telivért volt, amelyet 1871-ben vásárolt meg Francis Cavaliero a kisbéri ménes számára. Anyja Water Nymph, az ozorai Esterházy-ménes kancája volt, amelyet 1873-ban vittek Kisbérre fedeztetni. Kincsem karrierje kétéves korában, 1876-ban kezdődött. Trénere az Angliából Magyarországra, Gödre települt Hesp Róbert volt. Akkor még nem sejtették, hogy már a neve is telitalálat, hiszen valóban kincset ért tulajdonosának, sőt az egész nemzetnek is. Legkedvesebb társa egy fekete-fehér nőstény macska azaz csalogány volt, amely nélkül nem volt hajlandó elmenni egy versenyre sem. Kincsem kétségbeesetten kereste az elkóborolt macskát. Kincsem kissé bogaras és kényes jószág volt, különösen a vízre volt érzékeny. Utolsó ellése után Kincsem egészsége meggyengült, gyomor és bélgörcsök kínozták. 1887. március 17-én, tizenharmadik születésnapján egy súlyos kólikaroham következtében múlt ki a magyarok legendás telivérje. Született 1874. március 17-én. győzelmei 54/54. Verhetetlen csodakanca.



War Admiral :)


http://www.youtube.com/watch?v=SKo-CyKnGJ8

Az Amerikai lovat, Man o´War-t minden idők egyik legjobb versenylovának tartják. Karriere során, az I. világháború utáni időszakban 21-ből 20 versenyt megnyert. Sarjai közül is sokan lettek világhírű lovak, köztük a leghíresebb War Admiral. Legendás Man o´War leszármazottja, War Admiral örökölte ugyan apja temperamentumát és nagyszerű képességeit, de kevéssé hasonlított rá fizikai megjelenését tekintve. Alacsonyabb volt. Ennek ellenére pályafutása alatt 26-ból 21 győzelmet aratott a csodás paripa és számos kiváló, díjnyertes sarjat nemzett.


Seabiscuit


Győzelmi mutatója jóval negyven százalék alatt volt, vizes talajon szinte alig tudott diadalmaskodni, kilencszer kancacsikó verte meg, ráadásul tekintélyes Blood Horse magazin százas listáján is csak a 25. helyet foglalja el. Mindezek ellenére az Amerikaiak szemében legendává nőtte ki magát Seabiscuit, aki 1940-re a legjobban kereső verseny ló lett, S akinek az egyik futama miatt Roosevelt elnök még egy kabinetülést is lemondott. Seabiscuit 1933. május 23-án született. Később a Kentucky állambeli Claiborne farmon nőtt fel. Tulajdonosa: Gladys Mills Phipps volt. Kezdetben a legendás James Edward Fitzsimmons, a versenylovasok hallhatatlan csarnokába beválasztott tréner edzette a lovat, aki eleinte kemény kritikákat fogalmazott meg a telivér küzdeni tudásával kapcsolatban, ezért Fitzsimmons alacsonyabb presztízsű versenyekre száműzte Seabiscuit-et. A ló első tíz futam során a vert mezőnyben végzett, ezért gyakran vált gúnyos kritikák céltáblájává. 1936-ban fordúlt a kocka, Seabiscuit pedig futószalagon szállította a sikereket új gazdája, illetve edzője, Tom Smith és zsokéja Red Pollard számára. Howard úgy döntött, át helyezi székhelyét a keleti partra, ahol sokkal rangosabb futamokat rendeztek. Seabiscuit azonban itt szó szerint hendikeppel indult, a nyugaton már igazi celebritásként kezelt lónak ugyan is nem kisebb kihívója akadt, mint War Admiral, az 1937-es tripla korona elhódítója. 


Lovak-Angol Telivér *-* :)