Zenelejátszó

2016. május 18., szerda

Grand National-Világ legkeményebb lóversenye,Brutális!

A földkerekség leglátványosabb, egyben legkeményebb sporteseménye a Grand National. A helyszín Liverpool, a pálya 7200m, rajta 30 akadály. Angliában  szinte nemzeti ünnepnek számít a futam, a helyszínen 80 ezer, a tv képernyők előtt 10 millió ember szurkolja végig az eseményt a szigetországban. Minden második felnőtt fogad a futamra, így a fogadási forgalom csak  az angoloknál meghaladja a 100 millió fontot.
Miért is brutális ez a futam?

Nem elég, hogy a verseny távja igen hosszú, több mint 4 mérföld (7 kilométer), de közben összesen 30 különféle akadályon (sövényeken,vizes árkokon) is át kell küzdeniük magukat a lovaknak. Még látványosabbá és veszélyesebbé teszi az egészet, hogy egyszerre 40 fős mezőny vág neki a pályának ezen az 1 millió font díjazású versenyen. A viadal nehézsége tehát nem csak a pálya hosszában, hanem az akadályok kiépítésében is rejlik: a változó magasságú (120 és 160 centiméter közötti) földből készült akadályok tetejére bokrokat telepítenek, ezért a ló nem látja hogy, milyen magasságot is kell átugrania, illetve mi vár rá az akadály mögött. A Grand National hendikep verseny (tehát a gyorsabb lovak hendikep értéket kapnak, és a verseny során ennek megfelelő plusz súlyt kell cipelniük annak érdekében,hogy a lassabb és gyorsabb lovak egyenlő eséllyel indulhassanak a megmérettetésen.)
Legendák övezik:

1956-ban például a királynő lova vezetett, azonban annyira elfáradt, hogy ötven méterrel a cél előtt már egy pályára vetülő árnyékot is át akart ugrani, szétcsúszott a lába, és végül kikapott.
Arra is volt példa, hogy az esőzések miatti mély talajon a 40 lóból mindössze 4 ért célba, a többiek felbuktak az akadályokon. Előfordúlt hogy egyetlen ló kivételével az egész az egész mező megtorpant az egyik akadály előtt, így a 100-as nyereményszorzóval induló, esélytelen ló simán nyerte a viadalt. Érdekesség, hogy eddig összesen csak 13 kanca tudott csak győzni a versenyen, és az összes győztes közül csak 3 volt szürke színű. Női zsokék csak 1977 óta állhatnak rajthoz, eddig 18 versenyen vett részt hölgy versenyző. Közülük Geraldine Rees volt az első, aki teljesíteni tudta a távot (1982-ben), Katie Walsh pedig az első, akinek sikerült dobogós helyre kerülnie-2011-ben a harmadik helyen végzett.
Grand National számokban:
A legfiatalabb zsoké,aki nyerni tudott, a 17 éves Bruce Hobbs volt, aki 1938-ban Battleshippel tudta elhódítani a bajnoki címet.
A legidősebb győztes zsoké a 48 éves Dick Saunders volt, aki 1982-ben Grittar-ral ért elsőként célba.
A legrövidebb idő alatt Mr Frisk-nek sikerült teljesítenie a futamot. 1990-ben 8 perc 47,8 másodperc alatt vágtázott végig a nyaktörő pályán.
Eddig összesen 80 ló és 1 zsoké vesztette életét a futamokon.