Zenelejátszó

2016. június 7., kedd

Quelindo-Michael (2015)

A szürke Quelindo felgaloppozott a trónra
Szoros küzdelmet követően, óvás után végül Quelindo nyerte a Magyar St. Leger-t, ezzel elhódítva a hármas Koronát. A magyar lóversenysportban Quelindo lett az ötödik ló, aki feljutott a trónra. A versenynapon Akaba és Thunder Teddington is izgalmas küzdelmet vívott a MAFE-Tattersals Díjban.
A vasárnapi verőfényes napon minden, életében először lóversenyt néző magyar sportbarát megérhette, miért nem volt elég két világháború, két szabadságharc,több forradalom és megannyi viszontagság,hogy a magyar ember szívéből kitöröltessen a lóverseny iránti rajongás. Az első futamtól kezdve rengeteg izgalomban lehetett része publikumnak. Látványos finisek,a végletekig kiélezett versenyek, lenyűgöző képességű versenylovak és remekebbnél remekebb lovasok léptek vasárnap pályára a Kincsem Parkban.
A vasárnapi versenyek kvalifikációval kezdődtek, egy csikó kivételével mindannyi induló megütötte a 0.45.0 másodperces mércét. Szintén a kétéveseké volt a főszerep az első futamban, a nyeretlen kétévesek versenyében.Volt valami a levegőben,mert két ifjonc sem volt hajlandó a startgép közelébe menni, ezért a versenyben nem vehettek részt. A rengeteg feszültséggel kezdődő verseny kárpótolta a közönséget. Rhodesian Storm viharzott be a célba elsőként a hazánkban debütáló  olasz zsoké, Michael Cadeddu kezében. Szorosan mögötte Mátka és Air Force ért haza. Maronka mester első sikerét könyvelhette el aznapra.
Magyar St. Leger:
Következhetett a főfutam,a Magyar St. Leger. A hároméves telivéreknek kiírt klasszikus versenyt 2800 méteres távra futják, itt már csak az évjárat legkeményebb lovai vannak talpon. A versenyt topfavoritja Quelindo ez évben megnyerte a Nemzeti Díjat és a Magyar Derbyt. Nagy nyomás nehezedett rá, hiszen a Hármas Koronáért szállt vasárnap versenybe: ezért a  halhatatlanná tevő címért ami a magyar lósport történetében eddig mindössze négy telivérnek sikerült, akik nevei arany betűkkel szerepelnek az évkönyvben: Try Well, Bilbao, April Sun, Saldenzar, Külön teher volt a szürke számára,hogy életében eddig még nem talált legyőzőre, és ha veretlenségét megtartja, akkor veretlenül, eddigi Hármas Korona nyerő társai felé emelkedik. Már a parádénál szinte tapintható volt a feszültség.
Chickawa vállalta magára a vezetést, mögötte Eltham, Áloműző és  Megkapó volt a sorrend, a mezőny végén Miss Turpan és Bukephalos galoppoztak. A túlsó oldal második felében kezdett felzárkózni El Dorado és Quelindo, a befutóban pedig átvették a vezetést. Az ő kettősük messze kivált a mezőnyből és hatalmas csatát vívtak a győzelemért. El Dorado ért át elsőként a célon, azonban a futam után a Versenyintézőség hivatalból óvást emelt a nyerő ellen szorítás és nekilovaglás címén, és az esetet megtárgyalva úgy döntött, hogy El Doradót hátrahelyezi. Quelindo bevonult a halhatatlanok közé, elsuhant mellettünk a történelem, unokáinknakis mesélni fogjuk ezt a napot. Nem egy szemben láttunk könnyeket. A dióspusztai tenyésztésű, kőkemény kanca, Megkapó Martin Srneccel harmadik.