Zenelejátszó

2015. október 29., csütörtök

Bayern

Bayern egy amerikai telivér versenyló. 2014-ben megnyerte a Grade I Breeder's Cup Classic követően a Haskell Invitational és a Pennsylvania Derby. Sah kedvenc foci csapatáról kapta a nevét a ló az FC Bayern Müchen-ről. Bob Baffert képezte ki a lovat. Egy idő után láb tályoga lett év elején 2015-ben. Bayern-t Helen Alexander tenyésztette. Apja, Offlee Wild volt sikeres versenyló. Augusztus 27-én Bayern volt a kedvenc, a Travers Stakes és Saratoga Race course-n.




2015. október 27., kedd

Eight Belles :)

Egy gyönyörű ló. Színe fekete de a farka vége fehér. Elég alacsony angol telivér de nagyon gyors. Eight Belles óriási jövő előtt álló angol telivér kanca volt. Halála ok nélkül történt, kizárólag emberi hibáiból. Utolsó percei óriási kínok között teltek! Eight Belles 20 indulóból egyedüli kancaként másodikként futott be az idei Kentucky Derby futamán, ahol 9 éve nem volt kanca induló. Igazán ígéretes kancacsikó volt, még csak 3 éves volt és leelőzte a "nagyokat", nagy jövő előtt állhatott volna,de sajnos ez volt élete utolsó futama, célátlépése után nem sokkal öszeesett. Mindkét mellső bokája szilánkosra törött, az orvosok úgy találták, hogy a legjobb megoldás hogy ha elaltatják. így percekkel a nagy siker után Eight Belles örök álomba merült.






2015. október 26., hétfő

Új dizi!

Mivel itt lesz a Halloween,gondoltam kicsit ijesztőbbé teszem a helyet már amennyire tudtam.

2015. szeptember 27., vasárnap

California Chrome

California Chrome az év lova lett Amerikában. Amit Ray Paulick, a Lexingtonban készülő Paulick Report elnevezésű szaklap, tulajdonoskiadója mellett magam is nagyon sérelmeznék. Hogy miért is?
Ray egy remek írással jelentkezett még az oév utolsó napjaiban saját lapján. Ennek részleteit fordítottuk magyarra, és a szavai mellé én is bátorkodom néhány gondolatot hozzá írni.
nézzük miért nem lenne igazságos, ha..
California Chrome lenne az év lova: California Chrome kétségtelenül kétszeres klasszikus győztes, de nem futott idősebb lovak ellen, csak és kizárólag a BC-Classic-ban, ahol viszont két háromévestől kapott ki. Ray nem is említi, de szerintem nem lehet egy olyan ló az év lova, aki egyszer az év folyamán Gr2-ben hatodik volt.
- Bayern lenne az év lova: Az idei eredménysora a hullámvasúthoz hasonlít leginkább. Megnyerte ugyan (szabálytalanul) a BC Classicot, megnyerte imponálóan a Haskell-t, azonban csak Preakness 9; Travers 10; azaz szerintem e-mutatókkal még dobogóra sem szabadna állnia a legjobb lovak listáján.
- Shared Belief lenne az év lova: Hiszen Ray szerint sosem mozdult ki a komfortzónájából, Kaliforniából. (Eredményei miatt, nálam ő is megelőzi CC-ot.)
- Wise Dan lenne az év lova: Igaz mind a 4 versenyét megnyerte,  de az általa legyőzött 27 lóból csak öt nyert versenyt később, és egyik sem Gr1-et. Ő már nem is fért bele a szűkített listába.
Main Sequence viszont négy egymást követő Grade 1-es futamot nyert meg. Az első három alakítására talán nem kapnánk fel a fejünket, azonban a Breeder's Cup Turf-ben, legyőzte azt a Flintshire-t (is), aki előtte csak Tréve-től kapott ki az ARC-ban, és cirrus Des Aigles-től Coronation Cupban, de később megnyerte azt a Hong Kong Vase-t, amiben hat ország 11 lova állt starthoz.






2015. szeptember 17., csütörtök

saját videóim :) :3

Ruffian :)

Seabiscuit and Secretariat (Big Red)

Képek a legjobb lovakról.

Kicsit unatkoztam így játszottam: Frankie Dettori

Frankie Dettori

2015. július 17., péntek

Kincsem Park :)

A Kincsem Park a legnagyobb lóversenypálya Budapesten. A 84 hektáros parkot Kincsemről nevezték el a csoda lóról. Ügető-,és galoppversenyeket tartanak itt, azonban a helyszín koncertek rendezésére is alkalmas-Madonna itt adott első ízben koncertet Magyarországon (2009. augusztusában). Az utóbbi években a pálya látogatottsága csökkent, de ez a tendencia megfordult mióta Overdose világszerte sikert sikerre halmozott.




2015. július 15., szerda

Nemzeti Vágta!

A Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén és közvetlen környezetében az Andrássy úton játszódó rendezvény, amely valójában a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja. A Nemzeti Vágta több mint egy lóverseny, a lovas hagyományok, illetve a magyar városok és falvak ünnepe,melyet évente megrendeznek. A verseny ötletadója és kezdeti időszakában (2008-2010) szervezője Geszti Péter.
A Nemzeti Vágta fő célja a nemzeti hagyományok ápolása és kapcsolatteremtés, hídépítés az egyes települések és lakosaik, valamint a magyar vidék és Budapest között, Magyarország újbóli felemelése a lovas nemzetek sorába. A verseny fődíja 30 millió forint, melyet győztes ló nevezője kap. A győztes ló és lovasa Arany sarkantyút vihet haza, az őt benevező önkormányzat pedig 5 millió forintot, és egy évre megkapja a Nemzeti Vágta vándor szablyáját.
" A ló nemesíti az embert, ha az szeretni tudja őt."




2015. július 14., kedd

Újdonságok :)

Átalakítottam egy picit a blogot.Remélem így is fog majd tetszeni nektek.Még a chatet megkell oldanom de idővel az is meglesz.

2015. július 2., csütörtök

Búcsú!

Még pár ember nem tud róla és én sem vagyok biztos benne de már eddig 3 helyen láttam ezt. Overdose (Dózi) a csoda ló 2015.Július 1. Szerdán délután háromnegyed hatkor életét vesztette Németországban. Nem vágtat többet és nem eteti már őt almával a miniszterelnök sem. Kólikában, hasi katasztrófában halt meg. A lovat- aki még Orbán Viktor tenyeréből s ehetett- Alagon fogják eltemetni. Nyugodjon békében Overdose a magyar csoda ló.






2015. június 14., vasárnap

Hármas Korona új nyertese :)

Gratulálok American Pharoah-nak aki megnyerte a Hármas Koronát.1978 óta újra egy csoda ló tűnt fel.Gyönyörű 2015 Hármas Korona nyertese:






2015. május 17., vasárnap

Ruffian (1975)

Hármas Tiara 4. nyertese:





American Pharoah

Az új csoda ló.Megnyerte a Preakness Stakes-t és a Triple Crown-t is. Ha továbbra is így halad,valyon megtudja nyerni a Hármas Koronát amit már 1978 óta nem nyertek meg!?





2015. április 24., péntek

Dark Mirage (1968)





Hármas Tiara nyertese:





Hármas Tiara!


 Acorn Stakes:
A Hármas Tiara megegyezik a Hármas Koronával, csak az a különbség, hogy a tiarát 3 éves kancák, a koronát inkább 3 éves mének futják. Az amerikai tiarát több amerikai tulajdonos inkább ,, New York-i Hármas Tiarának" hívja, hiszen mindhárom versenyét New York pályáin futják, ezért ez a versenysorozat inkább az északkeleti kancáknak kedvez. A versenyeit többször megváltoztatták, és a versenyek távjait is. 2010-re alakult ki a tiara újabb 3 versenye: ( de valyon meddig fog ez maradni a sok változtatás után?)
A tiara első  ága az Acorn Stakes (1600 méter, Belmont Park), a második ága a Coaching Club American Oaks (1800 méter, Saratoga Race Course), a harmadik ága pedig az Alabama Stakes (2000 méter, Saratoga Race Course) (2009-ig ehelyett a Mother Goose Stakest futották.) A Tiarát eddig összesen 8 kanca tudta megnyerni: Dark mirage (1968), Shuvee (1969), Chris Evert (1974), Ruffian (1975) Davona Dale (1979), Mom's Command (1985), Open Mind (1989), Sky Beauty (1993).
Coaching Club American Oaks:

Albama Stakes

Seattle Slew (1977)



Apa: Bold Reasoning, Anya: My Charmer, Zsoké: Jean Cruguet, Tréner: William Turner, Jr., Tulajdonos: Karen L. Taylor.
Seattle Slew volt az egyetlen olyan ló, aki veretlenként tudta megszerezni a Hármas Koronát. Kétévesként csak három versenyen indult, ám mindhármat megnyerte. Háromévesen három futamon indult és győzött a Kentucky Derby előtt. A Derby-n zsokéja, Jean Cruguet kis híján leesett a nyeregből mikor Seattle Slew beverte a fejét a rajtgépbe, és így lehetővé tette For the Moment-nek, hogy az élre álljon. Ennek ellenére még az első negyedben sikerült átvennie a vezetést, és vissza sem nézve a többiekre, magabiztosan nyerte a futamot.
Két héttel később, a Preakness-en Seattle Slew ismét meggyőzően szerepelt, a verseny történetének leggyorsabb első mérföldjét futva győzte le Constitution-t, Run Dusty Run-t és J.O. Tobin-t. Jött a ,, Bajnokok tesztje", a Belmont Stakes. Seattle Slew ismét lenyűgözően verte a mezőnyt, és ő lett az első olyan Hármas Korona bajnok, aki veretlenül szerezte meg ezt a címet. Ez a rekordja a mai napig áll. Trénere tanácsa ellenére tulajdonosai úgy döntöttek, hogy benevezik a Kaliforniai Swaps Stakes-re (G1).
A futam nagy fiaskónak bizonyult, az addig veretlen mén csak negyedikként ért célba. Az év hátralévő részében nem is versenyzett többet, ám ennek ellenére neki ítélték oda az Év lova címet. Ragyogó karrierje során 17 futamból 14-et megnyert, majd ő lett a 11 Hármas Korona győztes közül a legsikeresebb tenyészmén: olyan utódai születtek, mint A.P. Indy, Slew o' Gold, Capote és Landaluce.


Citation (1948)




Apa: Bull Lea, Anya: Hydroplane (GB), Zsoké: Eddie Arcaro, Tréner: Ben A. Jones, Tulajdonos: Calumet Farm.
A nagy Cy kétévesen kilenc versenyből nyolcat megnyert. A Kentucky Derby-n legnagyobb ellenfele istállótársa, Coaltown volt. Fél mélföldnél még Coaltown vezetett  hat testhosszal, Eddie Arcaro pedig szorosan Citation nyakán volt- azonban a pálya tetején begyújtotta a rakétáit, és könnyedén, 3 és fél testhosszal nyerte a futamot. A Preakness-en ismét lenyűgöző teljesítményt mutatott, rajt-cél győzelmet aratva öt és fél testhosszat vert rá a másodikként érkező Vulcan's Forge-ra.
A Hármas Koronához már csak Belmont Stakes volt hátra, ám előtte még elindult a Jersey Stakes-en, ahol 11 testhosszas győzelmet aratott. Sikerei ellenére sokan kételkedtek az állóképességében, de tévedtek: Citation nyolc testhosszal nyerte a ,, Bajnokok tesztjét". Beállította Count Fleet 2:28:20-as versenyrekordját, és könnyedén a Hármas Koronát.
Citation még kilenc versenyt nyert 1948-ban, hároméves szezonyjának mérlege: 29 futamból 27 győzelem. Egy csontkinővés a bal első csüdjén, és egy ínsérülés megakadályozta abban, hogy 1949-ben rajthoz álljon. 1950 januárjában, 13 hónap kihagyás után több mint egy testhosszal megnyerte első versenyét, és ezzel 16 versenyt nyert sorozatban. Az ötéves mén még nyolc versenyen indult 1950-ben, egyszer győzött, a többi 8 alkalommal második lett. Tulajdonosa, Warren Wright 1950-ben azt kérte halála előtt, hogy tartsák addig edzésben a lovat, míg át nem lépi a rekorddöntő 1 millió dolláros bevételi határt. Az évet 938.630 dollárral kezdte, azonban nem indult jól az év: első három versenyén csak harmadik lett, majd a Hollywood Premiere Handicap-en csak ötödik. Következő versenyén, az Argonaut Handicap-on is csak második lett- már hat verseny óta tartott veszítő sorozata. Azonban megrázta magát, és soha többet nem kapott ki- megnyerte a Century és American Handicap-et, valamint a Hollywood Gold Cup-ot is. Gold Cup-os győzelmével átlépte az 1 millió dolláros álomhatárt, és így visszavonulhatott a Calumet Farmra.