Zenelejátszó

2015. április 24., péntek

Citation (1948)




Apa: Bull Lea, Anya: Hydroplane (GB), Zsoké: Eddie Arcaro, Tréner: Ben A. Jones, Tulajdonos: Calumet Farm.
A nagy Cy kétévesen kilenc versenyből nyolcat megnyert. A Kentucky Derby-n legnagyobb ellenfele istállótársa, Coaltown volt. Fél mélföldnél még Coaltown vezetett  hat testhosszal, Eddie Arcaro pedig szorosan Citation nyakán volt- azonban a pálya tetején begyújtotta a rakétáit, és könnyedén, 3 és fél testhosszal nyerte a futamot. A Preakness-en ismét lenyűgöző teljesítményt mutatott, rajt-cél győzelmet aratva öt és fél testhosszat vert rá a másodikként érkező Vulcan's Forge-ra.
A Hármas Koronához már csak Belmont Stakes volt hátra, ám előtte még elindult a Jersey Stakes-en, ahol 11 testhosszas győzelmet aratott. Sikerei ellenére sokan kételkedtek az állóképességében, de tévedtek: Citation nyolc testhosszal nyerte a ,, Bajnokok tesztjét". Beállította Count Fleet 2:28:20-as versenyrekordját, és könnyedén a Hármas Koronát.
Citation még kilenc versenyt nyert 1948-ban, hároméves szezonyjának mérlege: 29 futamból 27 győzelem. Egy csontkinővés a bal első csüdjén, és egy ínsérülés megakadályozta abban, hogy 1949-ben rajthoz álljon. 1950 januárjában, 13 hónap kihagyás után több mint egy testhosszal megnyerte első versenyét, és ezzel 16 versenyt nyert sorozatban. Az ötéves mén még nyolc versenyen indult 1950-ben, egyszer győzött, a többi 8 alkalommal második lett. Tulajdonosa, Warren Wright 1950-ben azt kérte halála előtt, hogy tartsák addig edzésben a lovat, míg át nem lépi a rekorddöntő 1 millió dolláros bevételi határt. Az évet 938.630 dollárral kezdte, azonban nem indult jól az év: első három versenyén csak harmadik lett, majd a Hollywood Premiere Handicap-en csak ötödik. Következő versenyén, az Argonaut Handicap-on is csak második lett- már hat verseny óta tartott veszítő sorozata. Azonban megrázta magát, és soha többet nem kapott ki- megnyerte a Century és American Handicap-et, valamint a Hollywood Gold Cup-ot is. Gold Cup-os győzelmével átlépte az 1 millió dolláros álomhatárt, és így visszavonulhatott a Calumet Farmra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése