Zenelejátszó

2015. március 14., szombat

Sir Barton :)



Ő volt az első ló, aki megnyerte a Hármas Koronát, bár csak 20 évvel később kezdték el ezt az elnevezést használni a három futamot megnyerő lovakkal kapcsolatban. Kétévesen hat versenyéből egyet sem tudott megnyerni. Nyeretlenként nevezték be a Derby-re, és eredetileg csak istállótársa, Billy Kelly nyulaként indult,aki Eternal-lal együtt a futam favoritjai voltak. Azonban hatalmas meglepetésre megverte a Derby, és aztán csupán négy nappal később a Preakness teljes mezőnyét is. A Belmont előtt még a Withers-en is indult (megis nyerte), aztán a Belmont-on csak játszadozott két riválisával. 32 nap alatt négy versenyt nyert!



2015. március 8., vasárnap

Hármas Korona!






Az Amerikai Hármas Korona 1875 óta íródó történelme során csupán 11 telivérnek sikerült megszerezni a lóversenyzés világának legnagyobb elismerését-Ők azok, akik megnyerték a Kentucky Derby-t, a Preakness Stakes-t és a Belmont Stakes-t is. Bár a 11 Hármas Korona bajnok ló egyike sem él már, örökre beírták magukat a lóversenyzés történelmébe.
Sir Barton (1919)
Gallant Fox (1930)
Omaha (1935)
War Admiral (1937)
Whirlaway (1941)
Count Fleet (1943)
Assault (1946)
Citation (1948)
Secretariat (1973)
Seattle Slew (1977)
Affirmed (1978)


2015. március 7., szombat

Red Hot Calypso





Az álmodó istálló hároméves, Red Hot Calypso lovasa: Goran Mesetovic taktikai versenyt követően küzdelemben nyerte a Magyar St. Legert. Mögötte a a két szürke, Radio Ga Ga (Kerekes Károly) és Párduc (Fézer Róbert) lettek a helyezettek.
9. futam:
Nagyon lassú volt a start utáni néhány száz méter, senki nem akart elmenni vezetni, végül Párduc állt élre,mögötte Amigo Star,Laguna és Sterndeuter galoppoztak, őket követte a favorit Red Hot Calypso, Radio Ga Ga és Black Blade, a mezőnyt Istanbul zárta. Az ügető átjáróhoz érve Starndeuter elindult visszafelé, a helyére Istanbul jött fel. A befutóban indultak el a favoritok, Radio Ga Ga és Red Hot Calypso. Kettejük küzdelméből utóbbi jött ki győztesen, Párduc harmadik lett.
Befutási sorrend: Red Hot Calypso első helyezet, Radio Ga Ga második helyezet, Párduc harmadik helyezet.
Könnyű tánc volt csupán Red Hot Calypso számára a Hármas Korona utolsó ágaként emlegetett Magyar St. Leger megnyerése. Seperate Opinion a Kicsem Park után egy Mücheni Listed-versenyben is diadalmaskodott. A kétévesek legnagyobb versenyét a Szerb Mr Bas nyerte.Seperate Opinion a Kincsem Díj, az év legrangosabb hosszú távú, évjárat-összehasonlító versenyének szeptember eleji megnyerése után ott folytatta, ahol abbahagyta. Sőt, talán még jobb formába lendült. A Kincsem Díj után szeptember 21-én a hároméves és idősebb kancáknak kiírt, 2000 méteres Gróf Széchenyi István Emlékversenyben állt starthoz..

Saját fotók!: 
Ezeket a fotókat magam csináltam Red Hot Calypso-ról a Kincsem Parkba :)

Overdose csikója :)




Overdose (Dózi), a világhírű magyar versenyló fedezéséből 2015. Február 6-ára virradó éjszaka csődör csikó született Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft. dióspusztai ménesében.





2015. március 1., vasárnap

Imperial




A 20. század egyik legjobb tenyésztésű magyar versenylova. 1960. Február 14-én született a kisbéri ménesben. Tenyésztője Rádoki József, a ménes újjászervezője. Az angol telivér mén apja a kiváló versenyló Imi, anyja az olasz importból vásárolt kanca, Hurry. Az aranyszőrű pej csődört már fiatalon félreismerték. A szakértők rossz véleményeket írtak róla, mivel nem volt "tipikus" telivér.A nagy termetű csókaszemű mén első ránézésre nem ígért sokat: homlokától a szájáig széles hókával díszített sárga szőre, élénksége és kesely lábai nem jellemzők a jó telivérekre. A hippológusok szerint az ilyen jegyekkel rendelkező lovak "puhák", sérülékenyek,nem szeretnek küzdeni, versenyző képességük sem jó.
Imperial egy fiatal trénerhez, Aperianov Zakariáshoz került, az ő keze alatt futotta be fantasztikus pályafutását. Már az első versenyeken rácáfolt a kinézetét illető babonára. Három versenyévadban-1962-1964 között-nem akadt ellenfele a versenypályán, Magyarországon veretlen maradt. 26-szor startolt, 21-szer nyert.Megnyerte az Osztrák Derbyt, a Magyar Derbyt, a Szocialista Országok Nagydíját, kétszer az Ausztriai Díjat.
Legnagyobb sikere egy 2. helyezés a Baden-Badeni Nagydíjon. Már 2 évesen megnyert Ausztriai Díjbeli 6 hosszas győzelmére felfigyeltek a szakértők. Abban az évben futott Prágában,sőt Magyarországon is győzött.
3 évesen 2 derbyt nyert magyar pályarekorddal.4 évesen már európai hírességként ünnepelték országszerte.5 évesen már nem versenyzett, lábai kifáradtak és meggyengültek. 531  utódja közül 348 indult versenyen, összesen 900 díjat nyertek Magyarországon és világszerte.


Kilword

A 2014. Szlovák győzelem a galopp Magyar Derbyn. Kilword Magyar Derby győztese lett 2400 méteren.Lovasa Róbert Sara.