Zenelejátszó

2015. március 1., vasárnap

Imperial




A 20. század egyik legjobb tenyésztésű magyar versenylova. 1960. Február 14-én született a kisbéri ménesben. Tenyésztője Rádoki József, a ménes újjászervezője. Az angol telivér mén apja a kiváló versenyló Imi, anyja az olasz importból vásárolt kanca, Hurry. Az aranyszőrű pej csődört már fiatalon félreismerték. A szakértők rossz véleményeket írtak róla, mivel nem volt "tipikus" telivér.A nagy termetű csókaszemű mén első ránézésre nem ígért sokat: homlokától a szájáig széles hókával díszített sárga szőre, élénksége és kesely lábai nem jellemzők a jó telivérekre. A hippológusok szerint az ilyen jegyekkel rendelkező lovak "puhák", sérülékenyek,nem szeretnek küzdeni, versenyző képességük sem jó.
Imperial egy fiatal trénerhez, Aperianov Zakariáshoz került, az ő keze alatt futotta be fantasztikus pályafutását. Már az első versenyeken rácáfolt a kinézetét illető babonára. Három versenyévadban-1962-1964 között-nem akadt ellenfele a versenypályán, Magyarországon veretlen maradt. 26-szor startolt, 21-szer nyert.Megnyerte az Osztrák Derbyt, a Magyar Derbyt, a Szocialista Országok Nagydíját, kétszer az Ausztriai Díjat.
Legnagyobb sikere egy 2. helyezés a Baden-Badeni Nagydíjon. Már 2 évesen megnyert Ausztriai Díjbeli 6 hosszas győzelmére felfigyeltek a szakértők. Abban az évben futott Prágában,sőt Magyarországon is győzött.
3 évesen 2 derbyt nyert magyar pályarekorddal.4 évesen már európai hírességként ünnepelték országszerte.5 évesen már nem versenyzett, lábai kifáradtak és meggyengültek. 531  utódja közül 348 indult versenyen, összesen 900 díjat nyertek Magyarországon és világszerte.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése