Zenelejátszó

2015. április 24., péntek

Dark Mirage (1968)





Hármas Tiara nyertese:





Hármas Tiara!


 Acorn Stakes:
A Hármas Tiara megegyezik a Hármas Koronával, csak az a különbség, hogy a tiarát 3 éves kancák, a koronát inkább 3 éves mének futják. Az amerikai tiarát több amerikai tulajdonos inkább ,, New York-i Hármas Tiarának" hívja, hiszen mindhárom versenyét New York pályáin futják, ezért ez a versenysorozat inkább az északkeleti kancáknak kedvez. A versenyeit többször megváltoztatták, és a versenyek távjait is. 2010-re alakult ki a tiara újabb 3 versenye: ( de valyon meddig fog ez maradni a sok változtatás után?)
A tiara első  ága az Acorn Stakes (1600 méter, Belmont Park), a második ága a Coaching Club American Oaks (1800 méter, Saratoga Race Course), a harmadik ága pedig az Alabama Stakes (2000 méter, Saratoga Race Course) (2009-ig ehelyett a Mother Goose Stakest futották.) A Tiarát eddig összesen 8 kanca tudta megnyerni: Dark mirage (1968), Shuvee (1969), Chris Evert (1974), Ruffian (1975) Davona Dale (1979), Mom's Command (1985), Open Mind (1989), Sky Beauty (1993).
Coaching Club American Oaks:

Albama Stakes

Seattle Slew (1977)



Apa: Bold Reasoning, Anya: My Charmer, Zsoké: Jean Cruguet, Tréner: William Turner, Jr., Tulajdonos: Karen L. Taylor.
Seattle Slew volt az egyetlen olyan ló, aki veretlenként tudta megszerezni a Hármas Koronát. Kétévesként csak három versenyen indult, ám mindhármat megnyerte. Háromévesen három futamon indult és győzött a Kentucky Derby előtt. A Derby-n zsokéja, Jean Cruguet kis híján leesett a nyeregből mikor Seattle Slew beverte a fejét a rajtgépbe, és így lehetővé tette For the Moment-nek, hogy az élre álljon. Ennek ellenére még az első negyedben sikerült átvennie a vezetést, és vissza sem nézve a többiekre, magabiztosan nyerte a futamot.
Két héttel később, a Preakness-en Seattle Slew ismét meggyőzően szerepelt, a verseny történetének leggyorsabb első mérföldjét futva győzte le Constitution-t, Run Dusty Run-t és J.O. Tobin-t. Jött a ,, Bajnokok tesztje", a Belmont Stakes. Seattle Slew ismét lenyűgözően verte a mezőnyt, és ő lett az első olyan Hármas Korona bajnok, aki veretlenül szerezte meg ezt a címet. Ez a rekordja a mai napig áll. Trénere tanácsa ellenére tulajdonosai úgy döntöttek, hogy benevezik a Kaliforniai Swaps Stakes-re (G1).
A futam nagy fiaskónak bizonyult, az addig veretlen mén csak negyedikként ért célba. Az év hátralévő részében nem is versenyzett többet, ám ennek ellenére neki ítélték oda az Év lova címet. Ragyogó karrierje során 17 futamból 14-et megnyert, majd ő lett a 11 Hármas Korona győztes közül a legsikeresebb tenyészmén: olyan utódai születtek, mint A.P. Indy, Slew o' Gold, Capote és Landaluce.


Citation (1948)




Apa: Bull Lea, Anya: Hydroplane (GB), Zsoké: Eddie Arcaro, Tréner: Ben A. Jones, Tulajdonos: Calumet Farm.
A nagy Cy kétévesen kilenc versenyből nyolcat megnyert. A Kentucky Derby-n legnagyobb ellenfele istállótársa, Coaltown volt. Fél mélföldnél még Coaltown vezetett  hat testhosszal, Eddie Arcaro pedig szorosan Citation nyakán volt- azonban a pálya tetején begyújtotta a rakétáit, és könnyedén, 3 és fél testhosszal nyerte a futamot. A Preakness-en ismét lenyűgöző teljesítményt mutatott, rajt-cél győzelmet aratva öt és fél testhosszat vert rá a másodikként érkező Vulcan's Forge-ra.
A Hármas Koronához már csak Belmont Stakes volt hátra, ám előtte még elindult a Jersey Stakes-en, ahol 11 testhosszas győzelmet aratott. Sikerei ellenére sokan kételkedtek az állóképességében, de tévedtek: Citation nyolc testhosszal nyerte a ,, Bajnokok tesztjét". Beállította Count Fleet 2:28:20-as versenyrekordját, és könnyedén a Hármas Koronát.
Citation még kilenc versenyt nyert 1948-ban, hároméves szezonyjának mérlege: 29 futamból 27 győzelem. Egy csontkinővés a bal első csüdjén, és egy ínsérülés megakadályozta abban, hogy 1949-ben rajthoz álljon. 1950 januárjában, 13 hónap kihagyás után több mint egy testhosszal megnyerte első versenyét, és ezzel 16 versenyt nyert sorozatban. Az ötéves mén még nyolc versenyen indult 1950-ben, egyszer győzött, a többi 8 alkalommal második lett. Tulajdonosa, Warren Wright 1950-ben azt kérte halála előtt, hogy tartsák addig edzésben a lovat, míg át nem lépi a rekorddöntő 1 millió dolláros bevételi határt. Az évet 938.630 dollárral kezdte, azonban nem indult jól az év: első három versenyén csak harmadik lett, majd a Hollywood Premiere Handicap-en csak ötödik. Következő versenyén, az Argonaut Handicap-on is csak második lett- már hat verseny óta tartott veszítő sorozata. Azonban megrázta magát, és soha többet nem kapott ki- megnyerte a Century és American Handicap-et, valamint a Hollywood Gold Cup-ot is. Gold Cup-os győzelmével átlépte az 1 millió dolláros álomhatárt, és így visszavonulhatott a Calumet Farmra.


2015. április 23., csütörtök

Assault ( 1946)


Apa: Bold Venture, Anya: lgual, Zsoké: Warren Mehrtens, Tréner: Max Hirsch, Tulajdonos: King Rach.
Assault-ot ,,Bunkólábú Üstökösként" is nevezték, mert jobb első lába deformálódott, miután kiscsikó korában belelépett egy élestárgyba, Ezek után nagyon nehezen volt patkolható, és meglehetősen csúnyán járt és galopozott- innen kapta nem túl szép becenevét. Versenylóként azonban gyönyörűvé vált..
Élete első versenyén csak 12. lett, kétévesen kilenc startjából csak kettőt tudott nyerni. Háromévesen azonban elkezdett megtáltosodni- ennek első jeleként megnyerte a Wood Memorial Stakes-t. A Kentucky Derby-n Lord Boswell volt a favorit, Assault-ot negyedikként rangsorolták. A kezdetben élén futó Spy Song-ot azonban beérte, lehagyta, és végül 8 testhosszal nyerte a futamot, és ezzel beállította Whirlaway rekordját a Derby történetének legnagyobb hosszal való győzelmével. A Preakness-en favoriként indult Lord Boswell és nyolc másik riválisa ellen. A futam elején kicsit beragadt, korábban kellett indítania, mint ahogy tervezték, de végül tartani tudta Lord Boswell-t és nyakhosszal nyerte a futamot.
A Belmont-on Lord Boswell volt a favorit a Preakness-en való lenyűgöző véghajrájának köszönhetően. Assault megbotlott az elején, és a pálya tetejénél még nyolc testhosszal le volt maradva, azonban hihetetlen futással végül beérte Natchez-t, és végül három hosszal nyerni tudott.
Ő az egyetlen Texasi tenyésztésű ló, aki el tudja nyerni a Hármas Koronát, azonban mikor visszavonult a versenyzéstől, kiderült, hogy steril, és így sajnálatos módon nem lehettek utódai.


Count Fleet (1943)



Apa: Reigh Count, Anya: Quickly, Zsoké: John Longden, Tréner: Don Cameron, Tulajdonos: Mrs.J.D.Hertz.
Count Fleet karrierje során sosem végzet harmadik helynél hátrébb. Kétévesként elvesztett pár futamot, de végül 15 startjából 10-et megnyert. A Kentucky Derby könnyű győzelem volt számára, hiszen klasszisokkal jobb volt a mezőny többi részénél, lenyűgözően nyert Blue Swords és Slide Rule előtt. A Belmont előtt benevezték még a Withers Stakes-re is, ahol Count Fleet ismét könnyedén, hat testhosszal nyert Slide Rule előtt ( aki a preakness-en nem indult). A Belmont-on végül sem Blue Swords, sem Slide Rule nem indult, Count Fleet pedig 25 testhosszal verte a nem túl fényes mezőnyt.
Háromévesen hat startjából hatot nyert, azonban egy jelentéktelennek tűnő bokasérülés miatt 1943 második felében már nem versenyzett. Nagy reményekkel várták négyéves szezonját, azonban sérülése nem jött teljesen rendbe, így visszavonult a versenyzéstől, és olyan nagyszerű lovak apja lett, mint Counterpoint, Kiss Me Kate és Count Turf.


2015. április 22., szerda

Whirlaway ( 1941)



Apa: Blenheim, Anya: Dustwhril, Zsoké: Eddei Arcaro, Tréner: Ben A. Jones, Tulajdonos: Calumet Farm.
Kissé Pszichotikus ló volt, mentálisan sérültnek tartották, aki önmagára és a környezetére nézve is veszélyes. Nem kérdéses azonban, hogy nem volt hiábavaló erőfeszítés, hogy ellenek ellenére úgy döntöttek, hogy tréningbe állítják. Három-és négyévesen 42 futamon indult, 25-ször nyert, 13-szor második, a maradék négy futamon pedig harmadik lett.
Kétévesen a felverődő törmelék szemen találta a Hopeful Stakes-en az egyik kanyarban, és elkezdett félni a belső pályán. Ennek köszönhetően a Derby előtti utolsó két futamán, a Blue Grass Stakes-en és a Derby Trial-on is veszített. Trénere úgy döntött,hogy egyszemes ellenzővel küldi pályára a Derby-n, és a sztori hátralévő része már történelem- Eddei Arcaro-val a nyeregben nyolc hosszal verte a mezőnyt..
A Preakness-t  5 és fél, a Belmont-ot  pedig 2,5 testhosszal nyerte. 1941-ben és 1942-ben elnyerte az Év lova  címet. Hat éves  koráig folytatta a versenyzést,aztán a Calumet Farm-on lett tenyészcsődör.


Omaha (1935)


Apa: Gallant Fox, Anya: Flambino, Zsoké: William Saunders, Tréner: James Fitzsimmons, Tulajdonos: Belair Stud.
Az 1930-as Hármas Korona győztes Gallant Fox fia. Ők az egyetlen apa-fia páros, akik elnyerték a Koronát. Apjához hasonlóan Omaha sem ért el túl sokat kétévesként, kilenc futama közül csak egyet tudott nyerni.
A Derby-t másfél testhosszal nyerte, aztán egy héttel később a Preakness-en hat hosszat vert rá a mezőnyre. A Preakness után elindult az egymérföldes Withers-en is, ahol másfél testhosszal kikapott Rosemont-tól.A Belmont-on aztán, ahol öt kihívója volt, másfél testhosszal ő verte a mezőnyt. A következő évben négyévesként ő lett az első olyan Hármas Korona bajnok, aki átszelte az Atlanti Óceánt- Angliába utaztatták, hogy részt vegyen a 2,5 mérföldes Gold Cup-on a Royal Ascot-on. Angliában az első két futamát megnyerte, azonban a Gold Cup-on orrhosszal kikapott egy Quashed nevű kancától.Szintén orrhosszal kapott ki a Prince of Wales Stakes-en Newmarket-ben. Ezután különböző sérülések miatt nem folythatta tovább a versenyzést.


Gallant Fox (1930)






Apa: Sir Gallahad, anya: Marguerite, zsoké: Earl Sande, Tréner: james Fitzsimmons, Tulajdonos: Belair Stud.
Gallant Fox kétévesen hét futamból még csak kétszer tudott nyerni, hároméves korára azonban csupa izom lóvá érett. 1930-ban a Preakness-t a Derby előtt rendezték, melyet elképesztő futással nyert meg.
Miután a Derby-t háromnegyed testhosszal nyerte, a Belmonton a kétéves Champion Wichone-nal és Questionnaire-rel csapott össze, akiket mind fölé rangsoroltak- ennek ellenére könnyedén verte a mezőnyt.
Háromévesen 10 startjából kilencet megnyert, egyetlen vereségét Jim Dandy-től szenvedte el a Travers sáros pályáján, ekkor másodikként ért célba. Az év végén visszavonult, és nagyszerű fedezőmén vált belőle- az ő fia volt többek közt az 1935-ös Hármas Korona győztes Omaha, és az 1936-os Belmont Stakes győztese Granville.